top of page

Caracas

Caracas er et lite tettsted utenfor storbyen La Ceiba på den karibiske kysten av Honduras. Tettstedet har opp mot 11000 innbyggere, men med områdene rundt er det totale antallet mye høyere. Caracas er et område med stor fattigdom, her bor det unger som kanskje bare får ett måltid til dagen. Andre får kanskje bare ett måltid hver andre eller tredje dag. I tillegg er det store problemer i forhold til narkotika og andre rusmiddel blant barn og ungdom. Blant unge jenter er det veldig vanlig med tidlige graviditeter (ned i 12 års alderen).

 

Gjennom legen Gustavo Bardales kom Skape muligheter sammen i kontakt med en kirke som arbeider opp mot sosiale utfordringer i lokalsamfunnet i Caracas, og som fungerer mer eller mindre som et "sosialt senter". Det sosiale arbeidet ønsker kirken at Skape muligheter sammen skal hjelpe til med, da de hverken har økonomi eller informasjon nok til å fortsette arbeidet. Derimot har de mange frivillige lokale hender som ønsker å bidra til forandring. Dette sammenfaller med Skape muligheter sammen sin idé om at mulighetene blir skapt sammen gjennom deltaking fra alle villige.

 

Arbeidet til kirken startet opprinnlig som en søndagskole de kombinerte med informasjonsmøter for barn. Kirken ønsker å utdannne og forberede barnene på verden utenfor både på det spirituelle og verdslige planet. De oppdaga derimot fort at det var lite deltakelse fra barnene, dette fikk de til å stille spørsmål om hva årsaken kunne være. Det kom fort frem at veldig få av barnene spiste før de kom til søndagsskolen. Dermed starten kirken å lage mat til barnene med det lille av penger de kunne oppdrive, dette holdt til 1-3 måltid i uken med 1-3 måltider til dagen. De frivillige hadde desverre ikke ressurser til å drive dette tilbudet veldig lenge, da det hendte flere ganger at familiene til de frivillige gjerne satt uten mat. 

 

Skape muligheter sammen holder på å starte en lokal organisasjon i forbindelse med arbeidet i Caracas. Legene Gustavo Bardales og Sylvia Bardales, ønsker å jobbe sammen med oss gjennom denne organisasjonen for å nå lokalbefolkningen. Og lokalene til kirken vil være stedet vi skal bruke som utgangspunkt for øyeblikket. Vi har fått tillatelse og har bygget en spisesal for å kunne håndtere i første omgang 25 barn opp til 9. klasse. Tidligere var det bare jordgulv og en liten del med tak over hodet. Og hver gang det regnet (som er veldig ofte) blei området oversvømt. Barna som er valgt ut av lokale frivillige, etter hvem som har størst behov, får i første omgang mat en gang i uken i rett etter eller før skoletid. Her er det slik at de minste har skole frem til 1200 på dagen mens de eldste starter klokken 1300. Dette ønsker vi å utvide så snart det er muligt til å inkludere flere dagar og flere måltid til dagen. I tillegg vil de bli tilbudt leksehjelp etter måltidet. 

 

Spisesalen vil også bli nyttet til informasjonsarbeid rettet mot barnene og deres foreldre. Man vil også legge til rette for sosiale aktiviteter for ungdom.

 

Skape muligheter sammen har kommet i kontakt med de 2 barneskolene, og ungdoms- og vidaregående skolen i Caracas. Ved ungdoms- og vidaregående skolen støttes elever direkte med nødvendig skoleutstyr for å kunne gjennomføre utdanningen. I tillegg har Skape muligheter sammen støttet klasseprosjekter som må gjennomføres for å kunne uteksaminerest. Eksempelvis er 9. klasse støtte med det nødvendige for å drive med oppdrett av kyllinger, som de håper kan være sjølvdrivende. Dette prosjektet gjennomføres fordi de har ulike jordbrukslinjer på skolen. Det er frivillige i Caracas som følger opp at støttemottakaren og foreldrene gjennomfører det som er avtalt og sjekker opp hver enkelte elev om det faktisk er et reelt behov for støtte.

 

Vi en medisinkasse som vi i samarbeid med Gustavo (legen) bruker dersom det oppstår akutte behov for medisinsk behandling. Dette er noe det er stort behov for. Her finnes det ikke noe legevakt som de kan få hjelp på. Alternativet er å reise til sykehuset, som for mange er for langt og for dyrt til at det faktisk er gjennomførbart. Gustavo har også en fast dag i uken tilgjengelig for medisinske konsultasjoner. Ellers er han også utdannet psykolog, så sammen med Gustavo har vi også direkte samtaler med familier omkring utfordringer i hverdagen.

 

Målet fremover er å forhåpentligvis få den lokale barnehagen opp å drive, få stiftet en lokal forening (som i Honduras både er tids- og ressurskrevende). Ellers er vi i kontakt med den lokale kommunen om å få donert et landområde hvor vi kan bygge opp og drive våre egne institusjoner. 

Foredrag med foreldre i spisesalen.

Sosial aktivitet og mat med barna i Caracas.

Doktor Bardales benytter seg av medisinbeholdningen.

Møte med lærere ved ungdoms- og videregående skole

Møte med elevene som støttes av Skape muliheter sammen, deres foreldre og frivillige som følger de opp.

bottom of page