top of page

Kriminalitet i Honduras

Kriminalitet og vold er et økende problem i det honduranske samfunnet, spesielt etter statskuppet i 2009. I dag er drapsraten i landet den høyeste i verden når det gjelder land som ikke er i krig. I 2013 var det gjennomsnittlig 19 drap til dagen med en drapsrate på 79 per 100,000 innbygger, som er noe lavere enn rekorden i 2011 som var 86.5 per 100,000.

 

Honduras er et av de fattigste landene i Mellom-Amerika og er prega av høy fattigdom, arbeidsløshet og svake utdanningsinstitusjoner. Selv om skolegang er obligatorisk i Honduras gikk ikke 368,000 av 1,7 millioner av barneskole barn på skole i 2006. Mange marginaliserte familier har ikke mulighet til å sende barnene på skole, og dersom de gjør de dropper ofte barnene ut i ung alder. Om lag 1/3 av barnene på barneskolen dropper ut og dette tallet er stigende.  Fattigdom, arbeidsløshet og mangel på skolegang utsetter barn og unge for gjengmedlemskap og kriminalitet.

 

Gjengkriminalitet

I dag har trusler, skytinger og drap blitt dagligdags i Honduras og ansvaret for dette er ofte gitt gjengene Mara Salvatrucha (MS13) og Barrio 18. Derimot viser tall at gjengene bare står bak 10-60% av volds- og kriminalitetshendelser. Gjengene er blitt mål for flere politisk initiativ og lover som har endret og radikalisert gjengene. En null-toleranse lov ble implementert på begynnelsen av 2000-tallet som kriminaliserte all gjengkriminalitet, til og med det å vise gjengtatoveringer er nok til å bli satt i fengsel.   

 

Gjengene rekrutterer barn helt ned i åtte års alderen og har et relativt høgt antall kvinnelige medlemmer. Gjengkulturen begynte allerede i 1960-årene, da lokale gjenger (pandillas) ble dannet på skoler. Disse gjengene var ikke voldelige på samme måten som gjengene er i dag. I slutten av 1990-tallet endret gjengkulturen seg og ble mer sofistikert. Det skjedde når Mara Salvatrucha og Barrio 18 kom til Mellom-Amerika. Gjengene er opprinnelig fra Los Angeles og bestod av salvadoranske og meksikanske immigranter. 46,000 dømte immigranter og 160,000 ulovlige immigranter ble deporterte ut av USA som et forsøk på å redusere gjengkriminaliteten og volden i Los Angeles. Om lag 90% av de kom til Honduras, El Salvador og Guatemala, og noen av dem var delaktig i etableringen og mobiliseringa av Barrio 18 og Mara Salvatrucha i Mellom-Amerika. Mange av de deporterte immigrantene hadde lite kunnskap om landene de kom tilbake til og fortsatte derfor med gjengaktivitetene slik de var vant til i USA. Etter at Barrio 18 og Mara Salvatrucha etablerte seg i Mellom-Amerika sluttet de fleste lokale gjengene seg til disse.

 

Det er uenighet om hvor mange gjengmedlemmer det er i Mellom-Amerika i dag, alt fra 50,000 til 305,000. Det er i Honduras det er mest gjengmedlemmer, noen tall viser at det er rundt 36,000, men nyere studier utført av UNDP viser at det er noe mindre enn dette. Om lag 23% av gjengmedlemmene i Honduras er kvinner.

 

Narkotikatrafikk

Honduras er reknet som en av hovedrutene for narkotika fra Sør-Amerika til USA. Mer enn 80% av all kokainen som blir fraktet fra Sør-Amerika til USA går via Honduras. På grunn av lav håndhevelse av lover og ei lang kystlinje som er relativt lite befolket er det blitt en populær rute.

bottom of page